Venäjä on markkina ilman kattoa

Nor-Maalin tehdas Moglinon erityistalousalueella täyttää vuoden.

- Nor-Maali Oy:n ensimmäinen tehdas Venäjällä on valmistanut maaleja pian vuoden verran.
- Tehtaalla on ensimmäisen vuoden aikana valmistunut kaksi miljoonaa litraa maalia.
- Kasvusuunnitelmat ulottuvat aina samalta tontilta Kazakstaniin ja Valko-Venäjälle asti.

Teollisuus- ja laivamaaleja valmistavan Nor-Maalin tehdas Moglinon eritystalousalueella Pihkovassa täyttää pian vuoden. Tehdas on ehtinyt tuottaa jo kaksi miljoonaa litraa maalia ja laajentamista pohditaan jo.

Nor-Maali päätti tehtaan rakentamisesta vuonna 2014 hieman ennen Ukrainan kriisin puhkeamista. Vientimäärät kasvoivat viidenneksen vuodessa ja Lahden tehtaalla alkoi tulla seinät vastaan. Ruplan romahdus loppuvuodesta 2014 vain helpotti päätöstä, sillä tuotannon lokalisointi loivensi kurssiriskiä ja avasi samalla ovet muihinkin Euraasian talousunionin maihin.

Tietä viitoittivat myös Venäjällä jo pidempään toimineet suomalaiskollegat, kuten Tikkurila ja Teknos. Riskitkin olivat tiedossa – uusi tehdas ei saisi, esimerkiksi, jäädä yllättäen sähköverkon ulkopuolelle. Tehtaalle löytyi lopulta paikka Moglinon erityistalousalueelta, joka tarjosi hyvät veroedut ja 3,5 hehtaarin tontin vain 21 000 ruplalla.

Puolentoista vuoden rakennusprojektissa hyödynnettiin aiempia kokemuksia – Nor-Maalilla on Lahden lisäksi tehdas Slovakiassa.

– Päätimme esimerkiksi rakentaa heti niin, että on mahdollista laajentaa, OOO Nor-Maalin toimitusjohtaja Vesa Tukiainen kertoo Fontankalle.

Kasvun ensiaskeleet

Moglinon tehdas korvaa tällä hetkellä 95 prosenttia Nor-Maalin entisestä Venäjän-viennistä. Kahden miljoonan litran vuositahti on vasta alkua, sillä koko markkinalla tuotetaan jopa 200 miljoonaa litraa vuodessa. Niinpä kasvumahdollisuudet eivät lopu aivan heti.

– Venäjä on meille markkina ilman kattoa, Tukiainen kuvailee Fontankalle.

Kasvun tähtäimet on jo asettettu. Ensi vuonna Nor-Maali aloittaa uuden varaston rakentamisen Moglinoon, lähivuosina tuotanto on tarkoitus kaksinkertaistaa ja pidemmällä aikavälillä päästä kymmeneen miljoonaan maalilitraan vuodessa.

Asiakkaisiin kuuluu tunnettuja jättejä, kuten Gazprom, Rosneft, Uralkalij, Sibur ja OSK.

Myös kokonaan uusi tehdas voi tulla kyseeseen.

– Tatarstanissa on paljon potentiaalisia asiakkaita – teräsrakenteiden valmistajia ja öljy-yhtiöitä. Jos rakennamme uuden tehtaan, niin sinne, Tukiainen hahmottelee.

Tukiainen lähetti hiljattain terveisiä Pihkovasta myös Nor-Maalin verkkosivuilla. Venäjän lisäksi kiikarissa ovat myös muun muassa Kazakstanin ja Valko-Venäjän markkinat.

– Venäjän epävakaasta markkinatilanteesta huolimatta teräs ruostuu ja kysyntää korkealuokkaisille teollisuusmaaleille on täälläkin. Nor-Maali on ottanut haasteen vastaan ja vastaa kysyntään, Tukiainen sanoo kirjoituksessa.

SVKK.fi