Suomalaisista kumppani innovatiiviselle sektorille
Venäjällä on IT-vallankumous

“Venäjän IT-ala ryhtyi suorastaan räjähdysmäiseen kasvuun vuosien 2000–2002 tienoilla”, kirjoittaa Ilmari Susiluoto venäläisen tietoyhteiskunnan synnystä ja kehityksestä teoksessaan Suuruuden laskuoppi (2006, s. 14). Heti vuoden 1991 jälkeen olivat sekä vanha neuvostoliittolainen tietoyhteiskunnan konseptio että IT- ja tietokoneteollisuus jo ennättäneet romahtaa.

Neuvostoliiton IT-sektori
IT-sektorin kehitys oli neuvostoaikoina sotateollisuuden salaista toimintaa, jossa tapahtui omaa kehitystyötä ja amerikkalaisten tuotteiden kopiointia. Suomalaisissa yliopistoissa käytettiin (ainoina länsimaisina yliopistoina) neuvostoliittolaisia SM-4 tietokoneita, ohjelmoitiin sikäläisiä supertietokoneita ja Suomen kautta avattiin internet-yhteys Venäjältä maailmalle. Ilmari Susiluoto tekee perusteellisen valtio-opillisen katsauksen IT-alan venäläiseen ja neuvostoliittolaiseen historiaan.
Näkökulmansa tähden Susiluoto uhraa runsaasti sivuja poliittisten mallien kehittämiselle ja modernin kehityksen mahdollisten poliittisten kytkösten paljastamiselle. Poliittinen ohjailu oli hyvin ilmeistä, kuten me epäonnekkaat muistamme kokemuksistamme: noin vuoteen 2000 asti venäläinen rajaviranomainen saattoi poimia talteen nokialaisen matkapuhelimen tai länsieurooppalaisen kannettavan tietokoneen, jotta Federaatioon ei leviäisi radiosäteileviä laitteita. Liiketaloudellisten näkökulmien kirkastamiseen Susiluoto ei antaudu samalla perusteellisuudella, vaikka ei täysin unohdakaan bisneksen vaikuttavuutta.

IT-alan huikeat kasvuluvut
Neuvostoliiton romahdus koski pahiten huipputeknologiaa, joka oli elänyt suojattuna laboratorioissa ja tuotantolaitoksissa. Susiluodon mukaan valtiontilauksien loppuminen, innovaatiojärjestelmän jäykkyys sotateollisuuden palvelijana ja byrokraattisilla ohjesäännöillä lamaannutettu henkinen ulottuvuus selittävät korkeateknologian romahduksen (s. 231). Venäjän IT-alan romahdus olisi ollut jyrkempikin, jollei amerikkalainen miljardööri George Soros olisi lahjoittanut vuosina 1994–2004 Venäjän tieteelle 750 miljoonaa dollaria. Vauhdikkaasti Susiluoto kertoo myös miljardöörin epäonnekkaaksi kääntyneen suhteen Venäjän kanssa (s. 237–238).

Äskettäin tiedeinsinööri J. Svidinenko kertoi venäläisessä Nauka I Zizn (7/2005) -lehdessä hyvin vastaavasti murehtien tutkimusmäärärahojen puutetta Venäjällä. Svidinenkon perusteellisen katsauksen näkökulma oli nanoteknologian korkea osaaminen Venäjällä. Hän valitteli valtiollisten kehitysohjelmien puuttumista Venäjällä.
Myös Venäjän kaupallinen edustaja Valeri Shljamin tähdensi äskettäin (Ajankohtainen Venäjä –seminaari 5.5.2006) innovatiivisen teknologian (mm. nanoteknologian, informaatiosysteemien, bioteknologina) osaamista ja uudenlaisen strategia-ajattelun mahdollisuuksia Suomen ja Venäjän välillä.
“Toistaiseksi on aliarvioitu innovatiivisia sektoreita”, muistutti Shljamin kanssakäymisen mahdollisuuksista. Susiluoto ei esitä ohjelmajulistuksia, mutta hän paljastaa kiehtovia taustatekijöitä näihin ajankohtaisiin teemoihin.

Venäläinen IT-vallankumous on Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen tuore historiallinen ilmiö. Tietokoneiden ja kännyköiden kasvuluvut ovat huikeat. Venäjän tietokonetiheys on toki yhä vain 77 konetta 1000 asukasta kohden, mutta Moskovassa ja Pietarissa tietokoneiden määrä on eurooppalainen, yli 500 konetta tuhatta asukasta kohden. Venäjän kauppatie –lehdessä on vuosien ajan seurattu tätä rajua kehitystä jopa ilmeisen samoista lähteistä, mittareista ja luvuista kuin Susiluotokin, joka ei viittaa itse lehteen, vaan takaisin primäärilähteisiin. Susiluodon monografia on nyt ensimmäinen laaja teos aihepiiristä.

Vuonna 2005 lienee noin 18 miljoonaan internetin käyttäjää Venäjällä. Vuonna 2003 matkapuhelinala operaattoreineen kasvoi liki 100% edellisvuodesta. Syksyllä 2005 oli noin 80 miljoonaa matkapuhelintilaajaa Venäjällä. Susiluoto huomauttaa, ettei pidä venäläistä tietoyhteiskuntaa liioitella: pari vuotta sitten venäläisistä tiedemiehistä 93% käytti henkilökohtaista tietokonetta, 56% sähköpostia ja 48% internetiä. Venäjällä on yhä kymmeniätuhansia syrjäkyliä ilman puhelinliittymää.
Pietarin tiedekeskuksen eliittiväen keskiansiot olivat muutama vuosi sitten noin 115 euroa kuukaudessa. Pietarin tutkimuslaitoksen työntekijöistä oli 52,5% yli 50-vuotiaita. Tiedeakatemia ei kykene kilpailemaan IT-alalla, jossa nuoret ekspertit siirtyvät koulun penkiltä liike-elämän tai hakeutuvat ulkomaille.

Missä ovat tänään huomispäivän johtajat?
Susiluoto ei kirjoita avointa toimintaohjelmaa suomalaisille tiede- ja ammattikorkeakouluille tai IT-alan yrityksille, mutta tekee tiedoillaan ilmeiseksi, että Venäjän IT-alan ulkoiset puitteet (niukat taloudelliset resurssit) tarjoavat suunnattomat mahdollisuudet koulutus- ja liiketoimintakumppanuuden kehittämiselle. Nuoret venäläiset IT-johtajat ovat jo nyt liki poikkeuksetta saaneet koulutuksensa lännessä, esim. Aleksandr Izosimov ranskalaisessa bisneskoulussa ja Vasili Sidorov pennsylvanialaisessa yliopistossa. Voisivatko suomalaiset oivaltaa kumppanuuden luomisen opintojensa vaiheissa oleviin venäläisiin vaihto-opiskelijoihin, jotka ovat huomispäivän johtajia räjähtävässä IT-bisneksessä?

Susiluoto viittaa Suomen kauppa- ja teollisuusministeriön teettämään tutkimukseen, josta ilmenee venäläisten ohjelmistoyritysten suuri kiinnostus yhteistyöhön amerikkalaisten ja länsieurooppalaisten tahojen kanssa. Vähäinen rahoitus IT-alan koulutuksen hyväksi on ollut syynä aivovuodolle. IT-opetus on ollut myös vanhakantaista. Isojen yliopistojen opettajat ovat eläkeiässä. Opiskelijoille opetetaan Pascal ja Ci ohjelmointikielet, mutta vasta työelämässä ammattilaiset opiskelevat Java ja .NET teknologiat. Venäläistä hyvää matemaattista ja loogista ongelmien ratkaisukykyä sekä luovuutta osoittaa kuitenkin, että pietarilaiset IT-opiskelijat voittivat ohjelmointialan kansainvälisen kilpailun. Venäläistä osaamista osoittanee myös huonon ansainnan kääntöpuoli - turvautuminen pimeään ansaintaan: venäläisten tietokone-eksperttien taiturimaisuus ATK-virusten kehittämisessä, ATK-rikollisuudessa ja hakkeroinnissa on hyvin tunnettu (s. 345–348). Äskettäin, Susiluodon kirjan ilmestymisen jälkeen, IC Russia –lehdessä (29.8.2006) oli Venäläisen teoreettisen ja empiirisen fysiikan instituutin ja Moskovan fysiikan ja tekniikan yliopiston ennuste hakkereiden määrästä.
Tutkijat käyttivät eurooppalaisia CERT-tilastoja. Hakkereiden määrä oli kasvanut hurjasti, mutta tilastoitua yli 130 000 hakkerointia ja hyökkäystä vuoden 2004 ajalta pidettiin silti vain jäävuoren huippuna. Moskovassa yksittäinen tietokone kohtaa yli 20 hyökkäystä joka vuorokausi!

Venäjän off-shore yhtiöistä 50% sijaitsee Pietarissa. Pietari johtaa off-shoren viennissä ulkomaille. Perusosaaminen on havaittu useissa kansainvälisissä IT-alan yrityksissä: Dell, Intel, Motorola, LG, Cadence ja Siemens ovat saapuneet Venäjälle hyvin merkittävin investoinnein. Motorolan software-keskus Pietarissa on yhtiön yksi suurimmista toimipisteistä maailmassa. Venäjällä ei olla tyytyväisiä siihen, että venäläiset IT-firmat jäävät vain ulkomaisten yritysten jakelukanaviksi.
Pietarin sähkötekninen yliopisto on perustanut oman tiedepuistonsa yhdistämään pieniä ja keskisuuria tiedeintensiivisiä yrityksiä yhteistoimintaan yliopiston instituuttien ja laboratorioiden kanssa. Venäjän johto on avoimesti ilmoittanut tukensa tiedepuistojen kehittämiselle. Oppilaitokset etsivät keinoja kehittymiseen. “IT-vallankumous on tsunami-myrskyn tavoin tavoittanut Venäjän”, kuvailee Susiluoto (s. 271).

Myrskyvaroitus on annettu.

Juha Molari
molari@kauppatie.com