Venäläinen kuluttaja opettaa suomalaisia
Arvon mekin ansaitsemme

Keskustelen Nevski Prospektin kahvilassa keski-ikäistyvän miehen ja naisen kanssa. Anna on pienen yrityksensä pääjohtaja, Igor on sijoituskonsultti venäläisessä pörssissä. Kumpikaan ei koe itseään uusvenäläiseksi tai uusrikkaaksi, mutta molemmat tuntevat sellaisia “oikeasti rikkaita”. Katukuvan perusteella he eivät poikkea Pietarin keskustan yleisilmeestä.
Kahvila on hyvin valittu. Paikalla on hyvinvoivia pietarilaisia merkkivaatteissaan. Nämä molemmat henkilöt ovat käyneet useita kertoja Suomessa. He ovat innokkaita ostamaan suomalaisia tuotteita, ”jos vain tarjonta tyydyttäisi mieltymyksiään”, kuten Igor sanoo hiukan happamasti. Mitä hän tarkoittaa kriittisellä sanonnalla tarjonnasta?

Ostan arvokasta
Igor ja Anna ovat venäläisiä kuluttajia, jotka tiedostavat jo voivansa tehdä ostopäätöksensä laajasta tuotevalikoimasta. Kun kiinnostavia tuotteita myyvien liikkeiden lukumäärä on tällä tavalla lisääntynyt, eli tarjonta on lisääntynyt erityisesti 2000-luvun aikana, on myös Igorin ja Annan neuvotteluvoima kuluttajina kasvanut. Heillä on useita vaihtoehtoja, joiden välillä he voivat vertailla tuotteita.
Anna tiivistää: - Se on jo yli vuosikymmen sitten, kun ostin kengät vain lähialueen ostokeskuksesta. Nyt vaadin laatua, sillä nyt on valinnan varaa. Kun matkustelen, käyn aina vaate- ja kenkäliikkeissä katsomassa tarjontaa. Ostan, jos löydän kaunista ja hyvää.

Kilpailu tarkoittaa yrittäjille, että kuluttajalle annettuun arvoväittämään tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kuluttaja tahtoo ostaa arvokasta, ei pelkkää tuotetta. Kuka katsoo, että valmistajan etu tulee riittävästi huomioon otetuksi siinä varsinaisella hetkellä, kun ostaja tekee ostopäätöksensä? Ostajan neuvotteluvoima on runsas tämän hetken Pietarissa.

Saadakseen Igorilta tai Annalta myönteisen ostopäätöksen on myyjän otettava vakavasti vakaumus, että asiakas on kuningas, jolle arvon tuottaminen on ensiarvoisen keskeistä. Miten suomalaiset tavarantoimittajat tukevat jälleenmyyjiään tässä myyntityössä?
Venäjän kuluttajakunnan heterogeenisyys on suomalaisten menestyvien yrittäjien lähtökohta, kun he arvioivat Venäjän markkinoiden kiinnostavuutta ja markkinointitoimenpiteitään. Arvotuotteiden markkinoilla vallitsee aidosti aggressiivinen markkinatilanne, kun yritykset pyrkivät tavoittavaan muotitietoista varakasta venäläistä kuluttajaa.

Varakas käy messuilla
Liikkeen tunnettavuudella ei ole sinänsä ratkaisevaa merkitystä tapauksessa, jossa kauppa sijaitsee muiden kauppojen kanssa muodostamassa myymälöiden keskittymässä ja jossa tuotteen osto ei perustu kuluttajan heräteostoon, vaan pitkään harkintaan. Oikeisiin markkinointitoimenpiteisiin on kuitenkin oikea aika panostaa.
Käytännössä tämä tarkoittaa suomalaisuuteen myönteisesti suhtautuvien venäläisten kuluttajien tavoittamista näille suunnatun median välityksellä. On luotava hyvää mielikuvaa monen eri kanavan välityksellä. Yritys voisi osoittaa myös aktiivisuutta Pietarin tai muiden alueiden messuilla, joilla kävijäkunta on pääasiassa suhteellisen varakasta.

Tällöin brändin rakentaminen ei ole pelkästään sen varassa, miten venäläinen jälleenmyyjä on suvainnut asettaa suomalaisen tuotteen myymäläänsä. Erilaiset toimenpiteet tukevat toisiansa.
Anna kertoo käyneensä menneen vuoden aikana muoti- ja matkailualan messuilla, Igor on käynyt matkailun, elektroniikan, rakentamisen ja autoilun messuilla.
Messujen avulla ostovoimainen varakas kuluttajakunta tekee arvioita mahdollisuuksista sekä luo visioita ja haaveita lähitulevaisuutta varten.

Mikä on imagoni?
Lukumääräisesti ostovoimainen varakas kuluttajakunta on sadoissa tuhansissa jo pelkästään Pietarin kaupungissa. Näille kuluttajille tuotemerkki ja imago ovat jo tärkeämpi tekijä kuin tuotteen hinta. Pietarilainen ostovoimaisin ja ostohaluisin väki on jossakin määrin nuorempaa kuin suomalainen keski-ikäiseksi varttunut ostokykyinen asiakas. Igorin arvion mukaan erityisesti 25- 44 –vuotta pietarilaiset matkustavat runsaasti ja heillä on kulutukseen liittyviä tarpeita.

Liiketoiminnan kannalta on merkittävää, että hyvinvoiva kuluttajakunta on hyvin status-tietoinen. Igor ja Anna eivät enää elä Venäjällä niukkuudessa, vaan tekevät valintansa niiden tuotteiden hyväksi, jotka tuottavat heille parhaiten tyydytystä. Juuri viikko sitten Igor oli vaihtanut autoansa, uudeksi autokseen hän sai vuoden vanhan Mercedeksen (CLK 350). Merkki ja urheilullisuus herättivät hänessä mieltymystä. Hinta ei ole ensimmäinen valintakriteeri. ”Ladan olisi saanut halvemmalla, mutta en olisi viitsinyt ajaa sillä työpaikalleni”.

Igor ja Anna muistuttavat hyvin sitä autenttisuuttaan etsivää postmodernia kuluttajaa, josta mm. Laaksonen, Baudrillard, Moynagh ja Worsley ovat tutkimuksissaan kuvailleet.
Ostopäätöksessä on tärkeää “laatu, nimike ja näyttävyys”. Igor ja Anna tuntevat hyvin kansainväliset brändit. Suomalaiset yritykset kilpailevat näiden kansainvälisten brändien kanssa pietarilaisesta varakkaasta kuluttajakunnasta. Igorille ja Annalle näyttävyys ja nimike vaikuttivat elämää suuremmilta asioilta.
Maslowin tarvehierarkia on kääntynyt päälaelleen. Perustarpeet ovat kunnossa. Itsensä toteuttamisen tarve on kasvanut. Yhtenäiskulttuuri on liudentunut ja tilalle on tullut yksilöllisyys.

Venäläinen asiakas ei osta vain aineellista tuotetta, vaan ratkaisuja ”tahtoo kokea tuotteen sosiaalisesti haluttavaksi”, kuten Anna kiteytti ostokäytöksensä analyyttiseen muotoon.

Tatjana Iakovleva