Talouskasvu ja hyvinvointi jatkuvat Venäjällä

Elokuun 1998 jälkeen ovat Venäjän hallitukset olleet aivan tähän saakka hyvin epäileviä budjetin kulupuolen kasvattamisessa sosiaalisten toimien hyväksi. ”Öljyn tuomat rikkaudet sallivat nyt Kremlille vapauden roiskia, erityisesti vaalien edeltävänä vuonna”, hämmästelee Valeria Korchagina St.Petersburg Times –sanomalehdessä (29.8.2006) vuoden 2007 uudenlaista budjettia.
Vuoden 2006 budjettikulut ylittivät 40%:a edellisvuoden kulut. Vuoden 2007 budjettiehdotus kasvattaa menoja jälleen 28 %:a. Valtio kohdistaa ennätyksellisesti varoja terveydenhuollon, koulutuksen, asumisen ja maatalouden kehittämiseen.

Vuonna 2007 terveydenhuolto (107,7 mrd. ruplaa) saa 70%:a enemmän kuin vuonna 2006. Koulutus saa 66 %:a lisää varoja. Asuntorakentamiseen lisätään tukea 30 %:a ja maatalouteen 69 %:a. 32.6 mrd. ruplaa on kohdistettu syntyvyyden lisäämistä tukeviin toimiin: äidit saavat lisää avustuksia ja valtio panostaa terveydenhuollon ehkäisevään toimintaan. Julkisen sektorin työntekijöiden palkat nousevat 15 %:a ja eläkkeet yli 20 %:a vuoden 2007 aikana. Opiskelijastipendejä korotetaan 50 %:a syyskuun alussa 2007.

 



Dollarit vaihtuvat kiinteään omaisuuteen
Vuoden 2007 budjetti on rakennettu 4,8%:a ylijäämäiseksi. Vuonna 2007 bruttokansantuotteen ennakoidaan kasvavan 6,6%:a inflaation rajoittuessa 9%:iin. Dollarin ennakoidaan maksavan vuonna 2007 keskimäärin 26,7 ruplaa. Venäjän keskuspankki (Alexei Uljukajev) ilmoitti 25.8.2006 tiukentavan pankkien varantovaatimuksia ja korottavan korkoprosenttia inflaation hillitsemiseksi (Douglas Busvine, St. Peterburg News 29.8.2006). Keskuspankki on ilmoittanut vuodelle 2006 kiistattomaksi inflaatiotavoitteeksi 8,5 %. Kahdentoista kuukauden inflaatio heinäkuuhun 2006 saakka on ollut kuitenkin 9,3 %:a. Keskuspankissa pelätään myös ruplan arvon kohoamista, joka vaurioittaisi venäläisen tuotannon kilpailukykyä.

Uljukajevin tulkinnan mukaan vuonna 2007 ruplan ulkoisen arvon nousu olisi kuitenkin vähemmän paha vihollinen kuin korkea inflaatio. Keskuspankin inflaation vastainen taistelu ei miellytä vaaleihin valmistautuvia politiikoita. Keskuspankissa on havaittu venäläisten luopuvan dollareistaan ennätyksellisesti: vuoden 2006 ensimmäisellä puoliskolla venäläiset myivät dollareitaan kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta dollareita ei vaihdettu rupliin tai euroihin, vaan kiinteään omaisuuteen tai arvometalleihin.
Venäjän kulta- ja valuuttavarannot ovat kasvaneet vuoden 2006 aikana jo maailman kolmanneksi suurimmiksi (yli 270 mrd. USD). Vuoden 2007 budjetti on laadittu tavanomaisten energiahintojen varaan.

Mikäli hinnat ovat korkeat, kertyneet varat siirretään vakausrahastoon: verotulot tavallisten hintojen osalta menevät budjetin mukaiseen käyttöön. Venäjän vakausrahasto muodostuu öljyverotuloista, kun Ural-barrel hinta on yli 27 USD. Touko- ja kesäkuussa oli keskimääräinen Ural hinta 64,46 USD barrel.
 Heinäkuun alussa vakauttamisrahaston koko oli jo 75 mrd. USD. Rahaston koon uskotaan ylittävän 100 miljardia euroa vuoden 2006 loppuun mennessä. Syksyllä 2006 Venäjän hallitus tekee päätöksen vakauttamisrahaston käytöstä. Mahdollisesti Venäjä ostaa teollisuusmaiden obligaatioita. Vakausrahaston ruplat saatetaan myös vaihtaa dollareiksi, euroiksi tai punniksi. Venäjä on ilmoittanut myös aikeesta katsoa kuitatuksi kokonaiset 700 miljoonaa USD velkaa maailman köyhimpien valtioiden hyväksi.

Varapääministeri Zhukov painotti vuoden 2007 budjetin tukevan erityisesti infrastruktuurin kehittämistä liiketoimintaympäristön tehostamiseksi. Myös teitä kunnostetaan ja energiasektoria kehitetään. Ydin-, vesi- ja lämpöenergian projektit saavat huomattavia varoja (À. Mammadov, Trend 28.8.2006). Mikhail Fradkov luonnehti vuoden 2007 budjettia ”taloudellisten mahdollisuuksien kohdistamiseksi Venäjän kansantalouden ja teollisuuden kehittämiseen ja modernisoimiseen” (Kommersant 29.8.2006). Vientitoimintaa tuetaan. Korruption vastaista toimintaa tehostetaan. Venäjän kehitys ei ole syntynyt vain öljynhinnasta, vaan tammikuusta kesäkuulle 2006 teollisuuden kasvu oli 4,4 %:a enemmän kuin vuotta aiemmin. Kehitystä tapahtui niillä teollisuuden aloilla, jotka eivät ole suoranaisesti luonnonvarojen hyödyntämistä.

Talouskasvu on heijastunut Suomeen
Suomen kauppa- ja teollisuusministeriö havaitsee tutkimuksessaan Investoinnit ja investointiedellytykset Venäjälle (8/2005, s. 105) kaikkien merkittävien Venäjän päätoimialojen myönteisen kehityksen vuodesta 1998.

Suomalaisten yritysten investoinnit Venäjälle kääntyivät voimakkaaseen kasvuun vasta muutama vuosi sitten. Yksittäiset sijoitukset ovat pieniä, mutta sijoittavia yrityksiä on paljon verrattuna aiempaan. Suomalaisyritykset työllistävät Venäjällä 29 600 venäläistä. Liikevaihtoa niillä on yhteensä 1,9 mrd. euroa. Suomalaisyritysten sijoituskanta Venäjällä on 1,8 mrd. euroa. Rakentaminen on tunnetusti kääntynyt erittäin voimakkaaseen kasvuun, mutta kasvu ei vielä näy Venäjällä rakennustarviketeollisuuden kasvuna (KTM 8/2005, s. 92).
Venäjällä on rakentaminen kasvanut lähes 80 %:a vuodesta 1998 vuoteen 2004, mutta rakennustarviketeollisuus vain runsaat 30 %:a. Ulkomaiset sijoitukset Venäjän rakennusteollisuuteen ja rakentamiseen ovat kasvaneet huomattavasti.
Huhtikuussa 2005 voimaan astuneen uuden asumista koskevan lain uskotaan rajoittavan rakentajien mahdollisuuksia käyttää rakennushankkeesta kiinnostuneiden yksityishenkilöiden varoja hankkeen käynnistämisessä.
Tästä syystä ulkopuolisten varojen osuus supistunee rakennusyritysten investoinneissa, mikä lisää rakennuttajan omaa riskiä.
 

Juha Molari
molari@kauppatie.com