Näyttelijä, tuottaja Ville Haapasalo
Sukkahousut rajan yli eivät enää riitä. Nyt täytyy mennä tosissaan!

— Vuonna 1991 istuin Leningradin junassa, koska lähdin opiskelemaan Venäjälle. Sanakirjasta opin “kyllä” ja “ei” venäjäksi. Koskaan ei ole kuitenkaan tullut tunne, että tänne en tule koskaan!

Ville Haapasalo oli Finlandia-talon seminaarin (5.5.2006) odotettu ja ihailtu luennoitsija. Hänen mukaansa sopeutumisen salaisuus on, että hän pääsi järjestelmään sisälle, astui heidän systeemiin ja oppi venäläisille tavoille. Kulttuuri-ihmisen sopeutumista auttaa toki myös venäläisten kunnioitus kulttuuria kohtaan. – Kulttuurin tukemisen voi ottaa veronvähennykseksikin Venäjällä! Mesenaattitoiminta on Venäjällä elävää. Yritykset ja rikkaat toimivat joko omalla tai toisella nimellä kulttuurin tukijoina.

Liikemiehet kysyvät joskus, miten kulttuuri hyödyttää bisnestä. Haapasalon mukaan olisi aika kysyä myös toisinpäin:
— Suomalainen elokuvanteko ei ole bisnestä, mutta venäläinen tuottaja ei tee ikinä elokuvaa, jos ei tee myös voittoa. Tuottaja laskee riskit.

Suomalainen järjestelmä estää monissa asioissa yhteistyön venäläisen elokuvabisneksen kanssa. Haapasalo kuvaa absurdia kokemustaan:
— En voi palkata venäläisiä työmiehiä, vaan Suomen valtion mukaan maksan liian pientä palkkaa. Valtio ei voi tukea, jos maksaa alipalkkaa. Suomen valtion vaatimus suomalaiselle tuottajalle on, että Venäjällä elävälle ja työskentelevälle työntekijälle pitäisi maksaa nelinkertainen palkka!

Älä opeta venäläisiä!
Venäläinen kulttuuri on, että “tulkoon ostamaan tänne”. – Pienen maan täytyy olla aktiivinen itse. Suomi keskittyy maailman tapahtumiin, mutta Venäjä on keskittynyt omaan isoon maahansa. He odottavat, että heille tarjotaan ja heiltä pyydetään.

Lahjukset ovat oma kysymyksensä Venäjällä. Mitä rahaa se on, kun teen elokuvia ja mainoksia Venäjällä?
— Ei kuulu minulle, olen pieni poika Suomesta. Se, että elokuvissa liikkuu pimeää rahaa, ei ole uutta. Mafian rahan pesu on aika vierasta minulle, en ole nähnyt itse, mutta mikäpä on helpompi tapa pestä.

— Olimme juomassa Siperian ökyrikkaiden kanssa. Nämä antoivat pois lähtiessämme 3 miljoonaa taalaa, vaikka elokuva maksoi vain 200 000. Kyllä me saimme kaiken kulumaan.

Haapasalo sanoo havainneensa, että isänmaasta on tullut 90-luvun alun hetkellisen amerikkalaisinnostuksen jälkeen taas iso asia Venäjällä.
— Älä opeta venäläisiä!

Haapasalon kuvaus venäläisten vanhasta itsetuntemuksesta on todellinen. Venäläiset saattavat aidosti ihmetellä, miten kanat voivat opettaa meitä.

Miksi herättiin niin myöhään?

Haapasalon mukaan suomalainen tuottaja aloittaa venäläisen elokuvien tuonnin. – Puoli Eurooppaa jo luottaa venäläiseen elokuvatuotantoon. Vain Venäjä pystyy kilpailemaan Hollywoodin kanssa.

Venäjällä ovat 100 miljoonan dollarin elokuvabudjetit mahdollisia. Tämän tähden tulevaisuudessamme on enemmän venäläisiä elokuvia, jotka eivät ole mitään pienen budjetin taide-elokuvia. Yövartija ja 9. kompanja ovat jo esimerkkejä venäläisen elokuvan tulosta.

— Ymmärrän suomalaisen tuottajan halua lähteä Venäjälle. Haluamme saada jonkin potin markkinoista. Viisi vuotta sitten mainostajan olisi ollut helppo saada menestystä, mutta nyt siellä on paljon kilpailua. Miksi herättiin niin myöhään? Päivä päivältä on vaikeampaa.
— Sukkahousut rajan yli eivät riitä enää. Nyt täytyy mennä Venäjälle tosissaan.


Tatjana Iakovleva