Tullirikostilastot alkuvuodelta 2005

Dopingaineiden ja savukkeiden takavarikkomäärät ovat nousseet, mutta alkoholin takavarikkomäärät vähentyneet tuntuvasti vuoden 2005 alkupuolella.

Tullin tietoon tuli tammi-kesäkuussa 2 482 tullirikosta eli saman verran kuin vastaavana aikana vuonna 2004. Huolestuttavaa on se, että huumausainerikosten määrä on kasvanut. Ekstaasia, amfetamiinia ja heroiinia takavarikkoon Suomen tullissa vuoden 2005 alkupuolella enemmän kuin vastaavana aikana 2004. Näissä luvuissa eivät ole vielä edes mukana Itäisen tullipiirin noin 50 kilon heroiinitakavarikko eikä Eteläisen tullipiirin noin 320 hasiskilon takavarikko, koska ne tapahtuivat vasta heinä- ja elokuussa.
 


Doping- ja lääkeaineita takavarikoitiin Suomen tullissa 91 001 tablettia/ampullia eli kaksi kertaa enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2004. Tullin käsityksen mukaan valmisteita tilataan entistä enemmän Internetin kautta ja normaalin postin ohella käytetään kuriiriyritysten palveluja.
 


Savukkeiden takavarikkomäärä on noussut tuntuvasti. Vuoden 2005 tammi-kesäkuussa takavarikoitiin 21,38 miljoonaa savuketta. Suurin osa takavarikoista tehtiin Itäisessä tullipiirissä. Vaalimaan raja-aseman kautta moni matkustaja yrittää tuoda Suomelle laillisesti Venäjällä ostettuja halpoja savukkeita. Tullin mukaan savukkeiden laiton maahantuonti on myös kansainvälisesti organisoitua. Toimijat ovat pääasiassa venäläisiä ja virolaisia.