Rakkaus lähentää

Kristillisten seurakuntien assosiaatio “Kristittyjen liitto” jatkaa tänä jouluna “Enkelin joulukuusi” –projektia. Tällä kertaa on tarkoitus onnitella kolmea tuhatta lasta, joiden äidit ovat vankilassa ja jotka haluavat pitää yhteyttä lapsiinsa.

Kristillisten seurakuntien liitto toteuttaa “Enkelin joulukuusi” –hankkeen nyt jo kolmatta kertaa. Kaikki alkoi käynnistä pietarilaisessa naistenvankilassa, jossa naisille tarjottiin mahdollisuutta toivottaa hyvää joulua sukulaisten hoteisiin jääneille tai lastenkodissa asuville lapsilleen. Äidit saivat valita lahjan lapselleen ja kirjoittaa onnittelukortin. Aluksi hankkeeseen mukaan lähteneitä äitejä oli vähän.
Naiset eivät uskoneet siihen, että heille vieraat ihmiset voisivat suhtautua heihin luonnollisesti. Hankkeen toteuttajat onnistuivat kuitenkin onnittelemaan ja valokuvaamaan kaikki lapset sekä toimittamaan nämä valokuvat vankilaan äideille yhdessä vastalahjojen, korttien ja piirustusten kanssa.

Lapset, joiden äidit ovat vankilassa Luoteis-Venäjällä, asuvat eri puolella maata: Vladivostokissa, Krasnojarskissa, Murmanskissa, Nizhni Tagilissa, Krasnodarissa, lisäksi aina Ukrainassa ja Tadzhikistanissa asti. Nämäkin lapset saivat lahjan äidiltään.


Osoittautui, että kilometreissä mitattavat välimatkat eivät olleetkaan lasten ja heidän äitiensä yhteydenpidon suurin este. Todelliset esteet ovat paljon vakavampia. Niitä ovat lasten kanssa jääneiden sukulaisten ja lastenkotien johtajien epäusko siihen, että äideillä on oikeus olla yhteydessä lapsiinsa ja että oikealta tieltä hairahtunut ihminen voisi nousta ja hänen elämänsä voisi muuttua. Hyvin monien on ollut helpompi sanoa lapselle, että hänen äitinsä on lähtenyt kauaksi tai on sairaalassa tai vaikkapa kuollut.
Usein sukulaiset eivät suhtaudu kovinkaan suopeasti äiti-rikollisiin. Lastenkodeissa taas valtio, vaikka se kuulostaakin niin paradoksaaliselta, edistää lapsen ja kiven sisällä istuvan äidin suhteiden katkeamista, koska lastenkoti saa lisää määrärahoja jokaisesta lapsesta, jonka äiti on menettänyt vanhemmanoikeudet.

Kun viime vuonna erääseen pietarilaiseen lastenkotiin vietiin äidin lahjaa lapselle, osoittautuikin, että häntä on jo kauan pidetty kuolleena. Lapsen oli tuonut lastenkotiin isoäiti, joka salasi kyseisen laitoksen johdolta, että äiti istuu vankilassa. Erään toisen lastenkodin johtaja puolestaan oli useamman vuoden ajan jättänyt antamatta äidin lähettämiä kirjeitä lapselle ja säilyttänyt niitä erillisessä kansiossa työhuoneessaan. Hän puolusteli toimiaan sillä, että ei halunnut huolestuttaa lasta... Valtaa omaavat aikuiset ihmiset, joilla on pedagoginen koulutus, eivät jostain syystä pysty käsittämään, että lapset ovat joka tapauksessa huolissaan. Ja jonkin ajan kuluttua heidän huolestuneisuutensa voi kasvaa aggressioksi ja epäsosiaaliseksi käytökseksi. Lapset eivät yleensä toitota sitä, että heidän äitinsä on vankilassa, ja totta kai he saattavat syytellä vanhempiaan. Mutta rakkaus, joka lyhentää välimatkoja, asuu heissä kaikesta riippumatta, ja se ilmenee unissa ja haaveissa, kuinka äiti pääsee vapauteen ja he ovat jälleen yhdessä.
 


Lasten tuki on hyvin tärkeää heidän äideilleen. Usein lapset ovat ainoa lanka, joka yhdistää heidät normaaliin elämään. Juuri se estää heitä vajoamasta aivan pohjalle ja pakottaa ajattelemaan, että kaikki voi elämässä vielä järjestyä. Pitäisikö äitejä vielä kerran rankaista sillä, että heille ei suoda mahdollisuutta olla yhteydessä lapseensa? Sillä nämä henkisesti rikkinäiset ihmiset palaavat ennemmin tai myöhemmin yhteiskuntaamme. Ja jos he eivät sopeudu sosiaalisesti, me itse saamme kokea seuraukset.
Viime jouluna “Enkelin joulukuusi” –projektin piirissä oli tuhatkunta lasta, tänä jouluna heitä on kolminkertainen määrä. Yksin Pietarissa on neljä vankilaa, joissa istuville äideille järjestetään mahdollisuus lähettää lahja lapselleen. Jo lokakuun puolivälissä ryhdytään kyselemään äideiltä kyselylomakkeiden kautta, missä heidän lapsensa ovat, mikä on heidän ikänsä ja mitä he toivoisivat lahjaksi. Usein äidit eivät osaa valita jotain konkreettista lahjaa ja siksi he pyytävät projektin järjestäjiltä neuvoa lahjan valinnassa. Heidän joukossaan niitä, jotka tekevät lapsityötä seurakunnassa ja tuntevat hyvin lasten ajatusmaailman sekä sen, mistä nämä pitävät.

Hankkeen järjestäjät ovat jo solmineet yhteydet paikallisseurakuntiin muualla Venäjällä, missä näitä lapsia asuu. Jokainen lahjapaketti sisältää itse lahjan (arvo korkeintaan n. 9 euroa) lisäksi värikkään Lastenraamatun ja joulukortin, jonka äiti on allekirjoittanut. Lahjojen jakaminen lapsille alkaa 20. joulukuuta. Sen jälkeen projektin järjestäjät pitävät äideille seminaareja, joilla on tarkoitus tukea heitä henkisesti ja eheyttää heidän persoonallisuuttaan.

Ne vankiloiden johtajat, jotka eivät ole välinpitämättömiä alaisuudessaan olevien vangien henkisestä tilasta, ymmärtävät, että tällainen sosiaalinen työ on välttämätöntä. Siksi yhteiskunnan tuki on tärkeää ja tuntuvaa.

Äidin ja lapsen välillä on luonnon määräämä fyysinen ja henkinen side. Projektin tarjoitus on saattaa se ennalleen sekä suoda niin lapsille kuin äideillekin voimaa antaa anteeksi sekä tervehtyä rakkauden vaikutuksesta.

Usein lasten välittömyys ja heidän uskonsa hyvään osoittaa aikuisille ihmisille, että näennäisesti ratkaisemattomista ristiriidoista ja monimutkaisista elämäntilanteista on olemassa yksinkertainen ja inhimillinen ulospääsy. “Enkelin joulukuusi” -projekti on yksi tapa ratkaista tämä ongelma.

Ehkäpä sinä, rakas lukija, olet jo pohtinut lasten tulevaisuutta. Kuinka usein se riippuukaan meistä, aikuisista! Hitunen sinun lämpöäsi ja huolenpitoasi auttaa monia lapsia tuntemaan, että he eivät ole yksin eivätkä hyljättyjä. Se antaa heille mahdollisuuden kasvaa terveiksi jäseniksi yhteiskuntaamme. Se on meidän yhteinen etumme. Tänä vuonna sinulla on mahdollisuus liittyä eri kirkkokuntien väliseen ja yleisinhimilliseen projektiin.

* * *

Lahjasi “Enkelin joulukuusi” –projektiin voi laittaa tilille: Sampo 800018-180755, viite 1119.
Voit tukea hanketta myös soittamalla numeroon 0600-12505, jolloin soiton hinta on 5,01 euroa/puh + pvm.

Mikäli haluat olla mukana käytännön järjestelyissä, voit ottaa yhteyttä Suomen puolella yhteistyöjärjestönä toimivaan Avainmedia Lähetysjärjestöön,
puh. 040-7520 511
(Heikki Jäntti), e-mail: heikki.jantti@avainmedia.org