Venäläisen byrokratian pitkä historia

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt jatkuvasti uusia nimityksiä ja päätöksiä presidentin hallinnon uudelleenrakentamiseksi. Julie A. Corwin (17.4.2004, Radio Free Europe) luonnehti uudistunutta hallinnon rakennetta ”pyramidin” malliseksi. Putinin hallinnon esimiehellä Dmitri Medvedevillä on nyt vain kaksi sijaista. Muut virkamiehet ovat lähellä pyramidin alatasoa.

Corwinin mukaan vaatii vielä runsaasti aikaa, kunnes muutokset vaikuttavat jokapäiväisiin toimintoihin. Nyt on toki sopivaa pohtia, kuinka neljä vuotta sitten toteutettu uudistus presidentin edustajista eri alueilla on toteutunut. Putin peri Boris Jeltsinin järjestelmän, jossa lähes kaikilla 89 osavaltiolla oli oma presidentin edustaja. Vuonna 2000 Putin esitti uudenaikaisen rakenteen seitsemästä presidentin edustajasta, joista kukin edustaa osavaltion pienempiä alueellisia yksiköitä. Corwinin arvion mukaan byrokratian historia on Venäjällä pitkä eikä Putinin hallintouudistuksilla ole toistaiseksi ollut näkyvää vaikutusta.

Sanomalehti ”Vremya novostei” kertoi 8.4.2004, että analyytikkojen mukaan presidentin edustajien järjestelmä on ”käytännöllisesti katsoen tarpeeton”, koska he ovat jo toteuttaneet perustehtävänsä paikallisen lainsäännännön saattamisesta yhteneväksi federaation lakien kanssa.

Politiikan tutkimuskeskuksen johtajan Konstantin Simonovin mukaan järjestelmästä on tullut ”poliittisen maanpaon muoto näkyville hallituksen hahmoille”. Simonov viittaa kahteen tuoreeseen nimitykseen: Vladimir Jakovlev on nyt presidentin edustaja etelä-Venäjällä ja Ilya Klebanov on nyt edustajana luoteis-Venäjällä.

Merkator-ryhmän Dmitri Oreshkin katsoo, että presidentin edustajat valvovat alueilla tapahtuvia valintoja. Edustajien mahdollisuudet ovat kuitenkin hyvin rajatut. He eivät voi antaa määräyksiä, vaan ainoastaan suosituksia. Oreshkin kuitenkin katsoo, että presidentin edustajien järjestelmää tuskin puretaan, koska Putin ei halua tuhota omaa luomustaan.
Tutkimuskeskuksen johtaja Rostislav Turovski (23.4.2003, ”Novyi region”) arveli, että presidentin edustajien järjestelmä on ainutlaatuinen ja laadukas informaation siirtämiseksi alueen tapahtumista. Edustajilla on myös tärkeä asema konfliktien sovittelussa.
Turovskin mukaan järjestelmässä on myös vakavia heikkouksia. Järjestelmä on olemassa vain presidentin 13.5.2000 antamalla määräyksellä, mikä rajoittaa edustajien järjestelmän asemaa. Edustajia ei myöskään riittävästi valvota Turovskin mukaan presidentin hallinnon toimesta.

Turovski arvioi tilannetta kuitenkin ennen kuin Viktor Kazantsev oli erotettu toimistaan (3/ 2004,) eikä häntä nimitetty edes toiseen virkaan. Myös atomienergian ministeri Jevgeni Adamov ja Rautatieministeri Nikolai Aksenenko ovat erotettu korruptio syytösten tähden.

Oklahoman yliopiston professori Brian Taylor luonnehtii, että ”edellen samat virkamiesten toiminnan ongelmat jatkavat olemassaoloaan Putin aikakaudella, vaikkakin eri tasolla”. Putin on tehnyt uutoksia, mutta ”hyvä veli ja korruptio –järjestelmät elivät venäläisessä virkakunnassa jo paljon ennen Jeltsinin aikaakin”
(Julie A. Corwin 17.4.2004, Radio Free Europe)

Juha Molari