”Wales kärsii pakkasesta pahemmin kuin Suomi tai Venäjä”

Kylmä sää tappaa satoja. Terveysministeriön tutkimus herätti hyvin laaja huomiota Iso-Britanniassa joulun aikana sikäläisessä lehdistössä.

Koko Iso-Britanniassa kylmään säähän pelätään menehtyvän noin 50 000 ihmistä vuoden aikana.

Jokainen pakkasaste, joka laskee Iso-Britanniassa alle talven keskiarvon, tuo 8000 uutta kuolemaa päivittäin. ”Kuolleisuus on Walesissa suurempi kylmän sään tähden kuin Suomessa tai Venäjällä”, todettiin joulun alla julkistetussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa korostettiin, että kuolemat ovat estettävissä. Onnettomuudet tapahtuvat lähinnä kylmissä, kosteissa asunnoissa. Verenkierto-ongelmat ovat pääsyy kuolemiin yli 60 vuotiaiden keskuudessa. Professori Sian Griffiths opasti väestöä tutkimuksen tuloksena: ”Iso-Britannia on yksi maailman huonoin valtio sopeutumaan alhaiseen lämpötilaan.

On tärkeää, että ihmisillä on lämmitys niissä huoneissa, joita käytetään pääasiallisesti. On myös tärkeää, että naapurit ja sukulaiset havaitsevat ongelmat ja tekevät jotakin ongelmien poistamiseksi”.

Usein vakava sairaus kehittyy kaksi tai kolme päivää vakavan kylmettymisen jälkeen. Iso-Britanniassa elää kolme miljoonaa taloutta täydellisessä köyhyydessä, mikä tarkoittaa, että heidän täytyy kuluttaa yli 10 % kotitalouden toimeentulosta lämmitykseen. Ihmisille on annettu terveysohjeita, joiden mukaan heidän tulisi eristää ovet ja ikkunat kylmää vastaan

Juha Molari