Venäjällä kaikki puhuvat rakentamisesta

Edes Suomesta Venäjälle matkustaessa satunnaisena matkustajana turistibussissa ei voi välttää keskustelua rakentamista. Matkustaja tapaa lukuisia vanhoja naisia, jotka ostavat Suomesta kahvipaketteja ja kulmahiomakoneita, koska kahvi ja nämä koneet menevät hyvin kaupaksi Pietarissa.

Myös jokainen venäläinen sanomalehti kertoo päivittäin useista rakennussuunnitelmista ja -projekteista.

Television vakituinen puheenaihe on rakentaminen. Ilmapiiri on erityisen suotuisa suomalaiselle yrittäjälle, joka haluaa viedä tässä vaiheessa Venäjälle osaamista ja rakennusmateriaalia.

Silmät kertovat todella totta: Venäjällä rakennetaan tällä hetkellä kaikkialla. Tuskin on yhtään kerrostaloa, jossa ei olisi edes yhtä huoneistoremonttia. Rakentamisen kirjo on laaja.

Seuraavat satunnaiset uutiset on poimittu muutaman viikon ajalta muutamasta lehdestä. Lehdistö on kiinnostunut rakentamisesta.

Rosbaltnews (9.7.2003) kertoi kuljetus- ja tieministeri Igor Slyunyaevin lehdistökonferenssista. Ministerin mukaan Venäjän päätiet on rakennettu 30 vuotta sitten 7000 auton päivittäistä käyttöä varten. Autoliikenne on kuitenkin tällä hetkellä suurempi. Liikenne kasvaa vuosittain 5-10 %.

Ministerin mukaan joka 600-1000 km avataan uusia teitä Venäjälle vuosittain. Arviolta 70 % Venäjän federaation teistä vaatii kunnostusta. Tierakentaminen on Venäjällä ajankohtainen sekä kansallinen että kansainvälinen kiinnostuksen ja rahoituksen kohde. Rosbaltnews kertoi 16.7.2003 kertoi, että United Engine Building Factories (UEBF) rakentaa öljynporaustornin Seberian Oil Companille 43 miljoonasta dollarista. Rosbaltnews uutisoi 18.7., että EU:n puolesta Richard Wright allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan EU sijoittaa 24 miljoonaa euroa Pietariin jätehuoltamon rakentamiseen. Jätehuoltamo olisi valmis vuoden 2005 lopulla. Se käsittelisi 330 tuhatta tonnia jätettä päivittäin.

Valeria Korchagina kirjoitti 17.7. The Moscow Times -lehdessä, että Yhdysvallat haluavat enemmän öljyä ja kaasua Venäjältä. Alexander Vershbowin kuvasi ExxonMobilin massiivista Sakhalin-1 -projektia.

Vershobowin mukaan Yhdysvallat on kiinnostunut myös Murmanskista, esimerkiksi LNG terminaalin rakentamisesta Murmanskiin ja öljyputken rakentamisesta Siperiasta Murmanskiin. Sakhalin-2 LNG projekti etenee puolestaan Royal Dutch/Shell:n johdolla. The Moscow Times kertoi 23.7. öljyfirma LUKoilin ja Siburin (Gazpromin petrokemian tytäryhtiön) rakentavan kaasuturbiinivoimalan lähelle Nizhny Novgorodia. Rakennusaikataulua ja kustannusarviota ei ole vielä päätetty.

Sanomalehti Pravdassa (25.7.2003) Igor Zhevelyuk kuvasi skandaalia, kuinka amerikkalaiset ja norjalaiset investoinnit Murmanskin Atomflotin ekologisiin hankkeisiin eivät ole edenneet, vaikka USA ja Norja oletti töiden valmistuvan muutamassa vuodessa. Töiden johdossa on katsottu olevan vakavia ongelmia. Konstantin Orekhov kertoi RosbaltNews -lehdessä (28.7.2003), että Leningrad oblastia on pidetty erinomaisena sijoituskohteena, jonne on suotuisaa perustaa teollisuusyrityksiä. Alueella onkin niin Philip Morrisin tupakkatehdas kuin Fordin autotehdas.

Alue on kuitenkin kirjoittamien mukaan menettänyt erityisasemansa. ´Tupakka- ja vodkapääkaupungissa´ on lukuisia ongelmia. Naisten työttömyysaste on 62 %, alle 30 -vuotiaiden työttömyysaste on 33 %. Keskimäärin 70 henkilöä hakee kutakin työtehtävää alueella. Tästä huolimatta on vaikea löytää pätevää työvoimaa, mikä on havaittu mm. Fordin tehtaalla Vsevolozhskissa.

Prime-Tass kertoi 31.7.2003, että Nikolai Koshman (Gosstroi) ilmoitti Venäjä aikovan rakentaa Pietariin uuden satamaterminaalin. Terminaaliprojektiin kuuluisi myös matkustajaterminaalin rakentaminen millenium-luokan laivoille. Uutistoimisto RIA Novosti (5.8.2003) kuvaili, kuinka englantilaisen jalkapallojoukkueen uusi venäläinen omistaja Roman Abramovich, öljy- ja alumiinirikas, haluaa rakentaa uuden jalkapallostadionin Moskovaan.

Sanomalehti Pietarin kuriirin (6.8.2003) mukaan 30 % kaikesta uudisrakentamisesta Pietarissa keskittyy tällä hetkellä Primorskin alueella eli metroasemien Pionerskaja, Tsornaja Retska ja Staraja Derevhja ympäristöön. Jos matkustaja saapuu autolla Pietariin Suomesta, tämä alue kohdataan heti ensimmäisenä Pietariin tultaessa.

Pietarin kuriiri kertoi myös kansainvälisen konsernin ABB tuulivoimalahankkeesta Pietariin. Sanomalehti kertoi myös rakennushankkeesta, jonka kohteena on vedenalainen tunneli, josta vedenalainen osuus on 925 metriä, kokonaispituus 2,5 km. Tunneli kulkee Sverdlovskin tieltä Smolnaan. Kustannusarvio on 200 miljoonaa dollaria. Pietarin kuriiri kertoi myös Pietarin jokisataman kunnostus edistyvän useassa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe valmistuu elokuussa 2003. Kokonaiskustannusarvio on yli 10 miljoonaa ruplaa.

Venäjällä tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa tarvitaan kaikenlaista rakentamisen korkeaa ammattitaitoa ja osaamista, kuten lyhyet uutispoiminnot rakentamisen moninaisuudesta antavat aihetta otaksua.

Työ ei lopu Venäjällä, mutta haasteena on oikeiden yhteyksien ja suhteiden löytäminen.