Venäläiset pankit muutoksen keskellä

Venäläiset pankit muutoksen keskellä

Suomessa vallitsee joskus synkkä kuva venäläisistä pankeista. Monelle on jo yllätys, että hän voi saada rahaa useista pankkiautomaateista omalla Visa- ja Visa Electron -kortillaan. Venäjän pankkimaailma muuttuu voimakkaasti myös rakenteellisesti. Federaation hallitus korotti vuonna 2002 vakavaraisuusvaatimusta, mikä on johtanut pankkifuusioihin. ARCO, ”Luotto-organisaatioiden uudelleenjärjestämistoimisto”, rajoitti pankkien toimilupia.

Arvopaperimarkkinoilla tapahtuu muutoksia. Pääomasijoittamista häiritsee yhä mm. verotus, jonka katoamista toivotaan. Vuonna 2001 Venäjän hallitus hyväksyi Osakehallintalain, joka määrittää osakkeenomistajien kokouksen pelisäännöt sekä oikeuksia ja velvollisuuksia. Vuoden 2003 aikana on venäläisessä lehdistössä keskusteltu ulkomaisten pankkien saapumisesta.

Christopher Kenneth arvioi ulkomaisten pankkien saapumista The Russian Journal -lehdessä 9.4.2003. ”Vuoden 1998 finanssikriisin jälkeen ovat venäläiset yhä haluttomia uskomaan rahojaan pankkien hoitoon”, kirjoitti Kenneth. Uusi lainsäädäntö ja ulkomaiset pankit muuttavat trendiä. Venäjän pankeilla on pitkä matka eurooppalaisiin standardeihin.

Keskiverto venäläinen avaa pankin oven vain maksaakseen tietyt laskut, mutta hän säilyttää säästönsä kirjojensa välissä tai patjansa alla.

Yksityinen säästäminen on toki lisääntynyt vuosi vuodelta, pääasiassa vieraassa valuutassa.

Alfa Bankin Oleg Tumanov arvioi The Russian Journal -lehden haastattelussa (8.7.2003) pankkien kehitystä kohti uutta johtajuutta, riskin hallintaa ja informaatioteknologiaa. Tumanovin oma ura on ollut hyvin kansainvälinen: Moskovasta Yhdysvaltoihin, josta Geneveen ja takaisin Moskovaan.

Alfa Bank on suurin ei-valtiollinen pankki; Venäjän kolmanneksi suurin pankki, heti valtion omistamien Sberbankin ja Rosselkhozbankin jälkeen. Alfa Bank tarjoaa kaikkia nykyaikaisia pankkipalveluja. Avainstrategia on kehittää pankkiliiketoimintaa massoja varten. Pankki ei halua olla ”putiikki-pankki”. Alfa Bankilla on neljä toimipistettä Ukrainassa, kolme Kazakhstanissa, pankki Amsterdamissa sekä yhtiöt Lontoossa ja New Yorkissa. Alfa Bank on investoinut useita miljoonia dollareita henkilökuntaan ja teknologiaan sekä yrityksen nimeen, tuotteeseen ja palveluihin. Pankin IT-järjestelmät siirtyivät huhtikuussa 2003 kansainvälisiin standardeihin.
 

Venäjän pankkisektorin ongelma näkyy tilastoissa. Venäjällä talletusten määrä on vain 9 % BKT:sta, mutta Unkarissa ja Puolassa jo 35 %, Tsekin tasavallassa 50 % ja eräissä länsimaissa yli 100 %. Alfa Bankin johtaja ei näe Citibankin ja muiden länsimaisten pankkien saapumista mustavalkoisesti: ne tuovat Venäjälle lisää uskottavuutta pankkeihin, läpinäkyvyyttä, pääomaa, rahoitusmahdollisuuksia, teknologista osaamista ja ammattitaitoa.

Toisaalta länsimaisten pankkien saapuminen Venäjälle ajaa pienet pankit pois liiketoiminnasta. Länsimainen pankki merkitsee haastetta kehittää venäläisen pankin brandia, mainetta, liiketoimintaprosessien tehokkuutta, korkeateknologian investointeja ja globaalia läsnäoloa. Vuonna 2002 tapahtui useita pankkifuusioita.
 

Vuonna 2003 kehitys jatkuu: NIKoil ja Avtobank; Vneshtorgbank ja Vneshekonombank; Bank Austria ja International Moscow Bank. Keskuspankki on päättänyt kiristää kontrollia, sillä pankkien pääomasta on ollut puolet fiktiivistä.

Pankkitoiminnan suurin haaste on kuitenkin löytää oikeat kokeneet ja luotettavat henkilöt, jotka voivat toimia pankkien johtajina uudistuneessa pankkimaailmassa. Suuri ongelma on myös saada riittävä, pätevä informaatiota paikallisten yritysten todellisesta taloudellisesta tilanteesta.

Myös paikallisviranomaisten merkitys on suuri Venäjällä. Yhdellä seudulla on tärkeää tiivis henkilökohtainen liiketoimisuhde paikallisen poliittisen johdon kanssa, kun toisella seudulla ei ole tärkeää. Kaikki venäläiset pankit eivät ole länsimaisten standardien tasolla, mutta pankkimaailma voimakkaasti muuttuu, minkä vuoksi mielikuvat pankkimaailmasta on syytä tarkistaa riittävän usein.